Evert Jan Derks Galatasaray'da





Başlıktaki isim yabancı gelebilir. hatta acaba hangi branşa geldiğini bile düşünüyor olabilirsiniz.Galatasaray'ı Türkiye'deki diğer klüplerden ayıran en temel özelliği altyapısına verdiği önemdir.


Galatasaray, bu sezon takımın başına getirdiği Rijkaard ile taraftarını yeterince heycanlandırmıştı.Tabi onu tanıyanlar altyapıya verdiği önemi bildiğinden takımın başında onu görünce bir başka heycanlanmıştı. Rijkaard Barcelona'da B takımı'nın oyun şablonu ile A takımı'nın oyun şablonunu bir tutarak altyapıdan A takıma çıkan oyuncuların kolay adapte olabilmelerini sağlamıştı. Tabi durum böyle olunca takmı'nın altyapısı çok daha önemli oluyor. Bu çark'ın kusursuz işlemesi için ihtiyaç olan iki temel unsur zaman ve iletişimdir. Başarılı bir iletişim ağının işlemesi için altyapı'nın başına gelecek insanın hem Rijkaard ile hemde altyapı yaş grubundaki gençlerle iletişimi'nin çok kuvvetli olması gerekir. Galatasaray futbol Akademisi'nin başına gelen Evert Jan Derks tamda bu iletişim ağının merkezinde oturabilecek bir adam.


Peki kimdir bu Derks?

Kısaca bahsetmek gerekirse 59 yaşındaki Hollandalı beden eğitimi Akademisi mezunu ve UEFA pro lisans sahibi ve yıllarca farklı futbol akademilerinde geleceğin futbolcularını yetiştirmiş birisi.

Derks Hollanda Futbol Federasyonunda teknik dersler eğitmeni ve U14,U16,U18 ve U21 bölgesel antrenörü olarak çalıştı. Çalıştığı takımlarda Overmars ve Cocu gibi futbolcuların yetiştirilmesinde büyük emeği olduğu gibi, Hollanda federasyonunda A ve B antrenörlük kurslarında Johan Neeskens ve diğer önemli teknik adamların eğitmenliğini yapmıştır.


İzleyiciler olarak Milli takımlardaki başarısızlıkları çoğu zaman altyapı eksikliğine bağlamamız pekde yanlış bir gözlem sayılmaz.Altyapı problemleri 2000'li yıllarda Galatasaray'ın bu konudaki atılım ver geçekleştirmeleriyle birazcık azalmış olsa bile, Milli takım'ın 2010 Dünya Kupası'na gidememesiyle tekrar gündeme geldi. Büyük takımlar özellikle belli bölgelerini yerli oyunculara teslim etmektense, bu bölgelere yabancı oyuncu transfer etmeyi daha uygun görüyorlar.Fakat bu yabancı bağımlılığı altyapı eksikliğimizi her geçen gün daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkmasına yol açıyor. Galatasaray attığı bu adım ile altyapısına verdiği önemi bir kez daha göstererek, ilerki yıllarda bu yabancı bağımlılığına karşı şimdiden ciddi önlemler aldığını gösterdi.


Galatasaray'ın öncülük ettiği bu alanda, umarız tüm klüplerimiz aynı hassasiyeti göstererek hem kendi marka değerini hemde Türk futbolu'nun gelişmesine katkıda bulunurlar,

0 yorum:

Yorum Gönder