Barcelona'da Türk Hava Yolları Sesleri


Türkiye'de Fenerbahçe ve Tranzonspor'un resmi taşıyıcı sponsoru olan Türk Hava Yolları, hedef ve vizyonunu daha da ileri götürerek Barcelona gibi büyük bir dev ile sponsorluk görüşmeleri sürdürdüğü haberleri hem Türkiyede hemde Avrupa'nın birçok ülkesinde ciddi yankılar uyandırdı. Barcelona gibi bir dev'e sponsor olabilmek pekde kolay bir iş değil, hele birde bu dev takım muhafazakar Katalan milliyetçileri tarafından yönetiliyorsa.

Barcelona takımı'nın 5 ana sponsoru var. Bunlar sırasıyla Nike,Audi,Estrella Damn,La Caxia, ve TV3. Nike ve Audi'yi duymayan yoktur herhalde. Bu markaların dünya'nın herhangi bi yerinde herhangi büyüklükte bir takıma sponsor olmaları kimsede şaşkınlık uyandırmaz.

Peki ya diğer üç sponsor ?

Sizce bu üç sponsor, THY'den daha büyük veya çok fazla para ödüyorlar diye mi Barcelona'nın sponsoru?Bu sorunun cevabı hayır. fakat bu üç firmanın özelliği hepsinin de Katalanya menşeli olmasıdır. Tabi ki bunda muhafazakar yönetimin çok büyük bir payı olduğu kesin. Peki THY'nin bu denli seçici bir takıma sponsor olabilmesi'nin ihtimali ne kadar yüksek. Mantıksal olarak pekde olası gelmiyor, hele ki 2 dünya markasının yanında sadece Katalan firmaları'nın olması bu derece kötümser olmamızda büyük rol oynuyor.

THY'yi geri çevirme olasılığını artıran bir başka olay ise, THY'nin bu görüşmeler öncesi birde Manchester United ile sponsorluk görüşmeleri yaptığı ancak bu görüşmeler sonucunda Manchester United'dan olumsuz cevap alması THY için kötü bir referans olabilir.

Peki bu aksi durumlar gerçekleşir ve THY Barcelona takımının ana sponsorları arasında kendine yer bulursa ne olur?

Bir kere adımızın böyle bir takım ile anılması hem ülke tanıtımı hemde bir türk firması'nın prestiji açısından inanılmaz bir olay olur. Ayrıca bu tip sponsorluk girişimleri diğer şirket ve kuruluşlarıda heycanlandırarak, bu tip olmasa bile, en azından kendi güçleri çerçevesinde sponsorluk arayışlarına girmesine ön ayak olur. Buda haliyle ilk olarak yerli takımlara fayda sağlar.

Ayrıca Şampiyonlar Ligi maçları sonrasında yapılan röportajlarda. Arka planda duran ve sürekli üstündeki markaları okumaya çalıştığım sponsor resimlerinin yanında THY'yi görmek çok da güzel olur.:)

0 yorum:

Yorum Gönder